HTML

Lélek-játék

Tanácsadó pszichológus, szexológus és a Magyar Szexológiai Társaság tagja vagyok. Telefonszám: 30-688-8367 Szakterületeim: - funkcionális meddőség, párkapcsolati és szexuális problémák, hipnoterápia, magzati kapcsolatanalízis, életvezetési tanácsadás, gyászfeldolgozás, önismeret. http://www.elet-jatek.hu/

Friss topikok

 

David Deida többek között a párkapcsolatokat, a szexualitást és a szocio-kulturális evolúciót vizsgálta. Modellje szerint 3 párkapcsolati szintről beszélhetünk: függő kapcsolatokról, fifti-fifti kapcsolatokról és intim szövetségről.

1.   Függő kapcsolat

Ezekre a típusú kapcsolatokra jellemző a markánsan elkülönülő férfi és női szerep. Ebben a típusú kapcsolatban a férfi képviseli az erőt, ő a domináns, az „Úr”, a nő pedig aláveti magát a férfinek. A férfi tartja el a családot, szilárd támaszt, stabilitást nyújt a nőnek, iránymutatást ad a családnak. Érzelmeit nem mutatja ki, mert az a gyengeség jele. Éppen ezért érzelmileg függ a nőtől. A  az, aki „csak a családjának él”, ellátja a gyerekeket, mos, főz takarít, gondoskodik a családtagokról, fenntartja a szociális kapcsolatokat, hiszen mindezekhez a férfi nem ért. A nő is függ a férfitől, anyagi tekintetben is, valamint biztonságot, védettséget kap a férfitől.

Mivel a férfi és a nő is kölcsönösen függnek egymástól, így kialakulhat egy egyensúlyi helyzet. A nő szeret adni, gondoskodni, amit ebben a típusú kapcsolatban megélhet, miközben védelmet is kap. A férfi pedig megélheti az erős, támaszt nyújtó férfi szerepét, miközben azokkal a dolgokkal „amihez nem ért” (gyerekpelenkázás, főzés, takarítás stb.), nem kell foglalkoznia.

Erre a típusú kapcsolatra jellemző az ösztönösség, impulzivitás. A lángoló szerelem és a gyűlölet – a heves érzelmek. Szenvedélyes viták és kibékülések. A macsó, helyenként akár erőszakos férfi és a hisztis, vagy csöndben ellenálló nő összecsapása. A szexualitásban is, – amennyiben működik a pár szexuális élete – a szenvedélyes, érzéki, vad, eleven, ösztönös, nyers szex a jellemző. Az ilyen típusú kapcsolatok szexualitásában jelenhet meg az is, amikor a férfi nem foglalkozik azzal, hogy párjának is örömet szerezzen az ágyban. A feszültség levezetésének, a szükséglet kielégítésének éli meg a szexualitást.

 

Ezek a típusú párkapcsolatok dinamikusak, élők, szenvedélyesek, ösztönösek. A férfi csak a férfi szerepeket viszi és éli meg, míg a nő csak a női oldalt és szerepeket. Így kölcsönösen kiegészítik egymást, még ha viharokon is mennek keresztül együtt. Az erre a szintre jellemző önátadást engedelmeskedésnek hívjuk, ami legfőképp a nőkre vonatkozik.

 

A fifti-fifti párkapcsolat

A férfinak, hogy függetlenségét megélje, ki kell fejlesztenie a női oldalát, a nőnek pedig el kell kezdenie megélni a férfi részét függetlenedése érdekében. A férfi ekkor beengedi a szeretet és béke érzéseit, elkezdi ezt az ideát keresni önmagában és a világban. A nő önállósodik mind érzelmileg, mind anyagilag. Önérvényesítése következtében nehezen tudja átengedni magát a férfinak.

A fifti-fifti párkapcsolatok világában mindkét fél önmagában független és önellátó. Erre alapozva létesítenek párkapcsolatot egy másik, hasonló igényű emberrel. Összejönnek, hogy megosszák az életüket egymással, miközben támogatják és tiszteletben tartják a másik igényeit, szabadságát. Figyelmesség, empátia jellemzi őket, de mivel kerülik az elköteleződést, legbelül nem a másikra figyelnek, ott még magukkal vannak elfoglalva.

Ezen a szinten nincs önátadás, hiszen az a független ember számára az önmagáról való lemondással, vagyis az engedelmeskedéssel egyenlő. Erős énhatáraikkal nyitva tartanak egy biztonsági rést a párkapcsolatban, hogy érezzék, bármikor van kiút. Ezzel egyidejűleg elkerülik az intimitás igaz mélységeit.

Az ilyen személyek szabadon hagyják egymást és ügyelnek arra, hogy annyit adjanak, amennyit kapnak. E párkapcsolat fejlettebb régióiban a felek élvezik, hogy tiszteletben tartják egymást, ami a méltó, független ember érzését és identitását adja nekik. Kommunikatívvá válnak egymás felé, megtanulják a tiszta és hiteles beszélgetés eszközeit. Örömüket lelik abban, hogy kimondják valódi érzéseiket, élvezik az őszinteség és nyíltság légkörét.

szexualitás is máshogy működik, mint a függő kapcsolatokban. Itt megfigyelhető egy „elnemtelenedés”. A független párkapcsolatokban a férfi sokkal határozatlanabb és bizonytalanabb, mint az előző szinten. Nem meri tisztán kifejezni férfiasságát és sokkal kevésbé magabiztos, mint az előző szint macsó családfője. nők pedig határozottabbak, céltudatosabbak, kontrollálóbbak és rámenősebbek. A férfi és a nő, bár közel állnak egymáshoz, nem adják át magukat teljesen egymásnak, fenntartva saját határaikat, szabadságukat. Nincsenek vad szenvedélyek, szélsőségek, így ezeknél a pároknál egy idő után gyakran unalmassá, kiüresedetté válik a szex.

 

 A meghitt vagy intim szövetség

A következő szint eléréséhez mind a férfinak, mind a nőnek vissza kell találnia saját nemiségéhez és immár korlátozás nélkül, a maga teljességében kell megélnie azt. Ekkor képessé válhat saját szexuális energiáinak szabad áramoltatására. A személy kapcsolatba kerül saját belső magjával és újra felébred benne a szenvedély. A függő kapcsolatok nyers szexuális ösztönei, valamint a független kapcsolatok érzelmei találkoznak a kiáradó szív teljességével. A szex itt már nem csak fizikai öröm vagy ehhez társuló érzelmi beteljesedés, hanem eszköz, csatorna a szeretet átadásához és az egyén határainak a transzcendensben való feloldódásához.

Az emberben megszületik az önmagáról lemondás és az önátadás vágya. Független személyként képesek a határaikat elengedni, és legbelül a szívükben képesek megnyílni és átadni magukat egy másik embernek. Legbelsőbb magjukkal, lényükkel kapcsolódnak egymáshoz. Az átadásban nem a másik egójának, hanem annak legbelsőbb lényének adják át magukat. 

Az ember ekkor intim és szexuális kapcsolatait teljes mértékben integrálja belső, spirituális fejlődésébe, megvalósítva ezzel a párkapcsolatok legmagasabb szintjét. Ez a kapcsolati forma innentől az önismeret útjává válik, ahol olyan árnyékrészeinket tükrözi vissza a másik, amelyekkel a párkapcsolaton kívül nem találkoznánk. A meghitt szövetség a maga szépségei mellett sokszor képes a legrosszabbat kihozni belőlünk. Valódi belső harcokat borítunk a partnerünkre, amelyeket ott és akkor meg kell vívni. Nem véletlen, hogy a meghitt szövetségben jönnek a felszínre a legmélyebben elnyomott részeink, hiszen csak egy ilyen erős kötelék képes a szeretet által transzformálni azokat. Így a párkapcsolat az önmeghaladás katalizátora és a megvilágosodás eszköze lehet életünkben.

Az intim szövetségben a nő és a férfi elengedi a kontrollt, átadja magát az áramlásnak, az isteni akaratnak, a Sorsnak, legyen, aminek lennie kell. Mindeközben erős küldetéstudata van, toleráns és rugalmas. A küldetéstudat azt jelenti, hogy megosztja a legbelsőbb, legmélyebb tehetségét párjával és az egész világgal. Megadja a világnak azt, amiben a legtehetségesebb, ez válik élete értelmévé.

 

forrás: http://blog.integralakademia.hu/

 

Címkék: párkapcsolat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr2916561510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása