HTML

Lélek-játék

Tanácsadó pszichológus, szexológus és a Magyar Szexológiai Társaság tagja vagyok. Telefonszám: 30-688-8367 Szakterületeim: - funkcionális meddőség, párkapcsolati és szexuális problémák, hipnoterápia, magzati kapcsolatanalízis, életvezetési tanácsadás, gyászfeldolgozás, önismeret. http://www.elet-jatek.hu/

Friss topikok

 A Bright Side oldalon nemrég megjelent egy lista a legfontosabb ajándékokkal, amelyeket senki mástól nem kaphatnak meg gyermekeid, csak tőled...

1. Pozitív megerősítés

Néha egy megerősítő szó is elég, hogy egy egész élet megváltozzon tőle. Légy hát biztos abban, hogy a gyereked tudja, milyen nagyra becsülöd őt, és persze ezt fejezd is ki minden egyes alkalommal felé, amikor csak tudod.

2. Puszik és ölelések

Talán láttál már olyan szülőt, aki azt mondja a gyerekének: „túl nagy vagy ahhoz, hogy puszit kapj”. Ugye, te is dühös voltál rá?! Tudd, hogy a gyereked soha nem túl nagy ahhoz, hogy fizikailag is kifejezd számára, mennyire szereted, becsülöd, és milyen nagyra tartod. (Ha ő kéri, hogy ne puszilgassák, az más.)

3. Közös étkezések

Amikor együtt eszünk, akkor általában olyan dolgokról is szót tudunk ejteni, melyekről máskor nem. Az a család, amelyik együtt eszik, jó eséllyel együtt is marad.

4. Humorérzék

Nevess együtt a gyerekeiddel! Az ő örömükre… és a sajátodéra.

5. Képesség arra, hogy bármiben megláthassa a szépet

Segíts a gyerekednek abban, hogy megtalálja a szépet bármiben… és bárkiben, akivel találkozik.

6. Lehetőség a hibázásra

A gyerekek gyerekek. Ettől olyan szórakoztatóak… és persze emiatt igénylik a türelmedet is. Adj a gyerekednek lehetőséget arra, hogy felfedezze a világot, megtapasztalja azt, és persze arra is, hogy ne legyen tökéletes.

7. Állandóság

A család és az otthon állandósága az az alap, amire a gyerekek az életük hátralévő részét építeni tudják. Tudniuk kell, hogy hol van a helyük a családban, kiben bízhatnak meg, és ki az, aki törődik velük.

8. A vágy arra, hogy nagy dolgokat vigyenek véghez

Bátorítsd a gyerekedet arra, hogy merjen nagyot álmodni! Cserébe többet érhet el, mint amit valaha is lehetségesnek gondolt volna… és valószínűleg annál is többet, mint amit te lehetségesnek gondoltál.

9. Idő

Az idő egy olyan ajándék, amit soha nem vehetsz vissza, és amit soha nem adnak vissza. Szóval, gondold meg jól, hogy kire (vagy mire) áldozod!

10. Osztatlan figyelem

Talán semmiségnek tűnik, de nagyon fontos. Mindig figyelj rájuk, és ne hagyd, hogy a külső dolgok közbeszóljanak, ha a gyerekeddel vagy!

11. Együttérzés

Az élet nem habos torta. Ha rossz dolgok történnek, vagy nem felénk lejt a pálya, akkor is fontos, hogy a gyereked érezze a támogatásodat. Így később ő is együttérzést tanúsít majd mások iránt.

12. Megelégedettség

Általánosnak mondható, hogy folyton többet akarunk annál, mint amink van. Ezért is nagy kincs, ha a gyerekedet megtanítod arra, hogy elégedett legyen azzal, amije van.

13. Kíváncsiság

Tanítsd meg a gyerekedet kérdezni! A „hagyd már abba a kérdezősködést” az a mondat, ami egyetlen szülő száját soha nem hagyhatja el.

14. Eltökéltség

Abban, hogy ki mennyire sikeres, általában az a döntő: mennyire akarja azt. Az eltökéltség valami olyan, amivel már ma hozzásegítheted a gyerekeidet a jövőbeni boldogsághoz.

15. Fegyelem

A fegyelem szabályokat jelent és következetességet. Alapvetően pozitív és megerősítő, nem pedig büntető. A gyereknek meg kell tanulnia, hogyan viselkedjen másokkal, hogyan érhet el eredményt, hogyan valósíthatja meg az álmait. A fegyelem révén megtanulhatja, mit kell és mit lehetmegtennie.

16. Bátorítás

A szavaknak erejük van. Szárnyakat adhatnak egy gyereknek, de össze is törhetik őt. Úgyhogy gondosan válogasd meg, mit mondasz neki.

17. Alkotóvágy

A XXI. században az internet korában, aki alkotni szeretne, az nyugodtan alkothat. A világnak pedig még több alkotóra van szüksége.

18. Nagyvonalúság

Bánj nagyvonalúan a dolgaiddal, hogy később majd ő is nagyvonalúan bánjon a sajátjaival.

19. Spiritualitás

A gyerekeknek tudniuk kell, hogy nem csak húsból és vérből vagyunk. Van lelkünk, szívünk, gondolataink, akaratunk és persze hitünk.

20. Őszinteség és becsületesség

Az a gyerek, aki fiatal korában megtanulja az őszinteséget, később felnőttként is könnyebben lesz őszinte másokkal. Ez pedig azt jelenti, hogy jobban fog aludni, jobban élvezi az életet, és jobban érzi magát másokkal.

21. Remény

Hinnünk kell abban, hogy a dolgok jobbá válhatnak! Ez erőt ad nekünk és kitartást. Segíteni fog minket abban, hogy túljussunk az élet nehezebb szakaszain.

22. Képzelőerő

Amit az elmúlt 20 évben megtanulhattunk, az az, hogy az élet minden egyes nappal gyorsabban és gyorsabban változik. A világ holnap teljesen más lehet, mint amilyen ma volt. És azok, akiknek van képzelőerejük, nemcsak megélik ezeket a változásokat, de létre is hozzák.

23. Tudatosság

A tudatos élet és a tudatos szülői viselkedés nagyon fontos. Néha le kell lassítani, és át kell gondolni, kik is vagyunk, merre is haladunk. És ezt meg kell tennünk a gyerekeinkkel kapcsolatban is.

24. A tanulás szeretete

A tanulás öröme nem ugyanaz, mint jól teljesíteni az iskolában az ötösért, vagy a tanár kedvében járni. Ha olvasunk, kérdezünk, elemzünk, magyarázunk, az maga a tanulás.

25. A természet tisztelete

Az a gyerek, aki megtanulja tisztelni és szeretni az őt körülvevő természetet, meg is tudja védeni. A szülők gyakran kérik a gyerekeket, hogy tartsanak rendet a szobájukban. Miért nem kérjük meg őket arra, hogy a szobájukon kívül is tartsák rendben és tisztán a környezetüket?

26. Lehetőségek

A gyerekeknek szükségük van arra, hogy lehetőséget kaphassanak az új dolgok megtapasztalására azért, hogy rájöjjenek, mi az, amit szeretnek, és amiben örömüket lelik. Mindehhez nem is kell igazán sok pénz a közkeletű véleménnyel szemben.

27. Optimizmus

A pesszimizmus nem tudja jó irányban megváltoztatni a világot. De az optimizmus igen.

28. Büszkeség

Ünnepeld az élet apró eredményeit! Aztán lehet, hogy idővel ezekből az apró sikerekből lesznek az igazán nagy áttörések.

29. Küzdelem a békéért

A béke egy világméretű cél, ezért könnyen gondolhatjuk, hogy kívül esik a hatáskörünkön, és semmit nem tudunk tenni érte. Pedig nem így van: kezdd el a saját környezetedben azokkal az emberekkel, akik körülötted élnek!

30. Önbecsülés

Azok az emberek, akik ismerik önmagukat, jó eséllyel magabiztosak, és megtanulják saját magukat értékelni, becsülni. Aztán pedig felnőttként is jobban becsülik a saját értékeiket – akkor is, ha senki más nem tesz így.

31. Egyediség

Az, ami megkülönböztet minket másoktól, egyedivé is tesz. Ezt nem szabadna elrejteni! Büszkén meg kell mutatni a világnak, hogy észrevegye, méltányolja és örömét lelje benne.

32. Az öledbe ülni

És az öledben könyvet olvasni, mesélni, beszélgetni. Az öledben ülni egy gyerek számára… a legjobb hely a világon.

33. Egy otthon, ahol hazavárják

Az az érzés, hogy tudod, van valahol egy hely, ahova bármikor hazatérhetsz, a legjobb, legédesebb érzés a világon.

34. Hűség a társad iránt

A társad iránti hűség nemcsak a testedre vonatkozik, hanem a szemedre, szívedre, fejedre, lelkedre is. Ha teljesen odaadod magad a partnerednek, azt a gyerek is észreveszi és méltányolja majd.

35. Szeretet

A legfontosabb dolog, amit adhatsz a gyerekednek, az a szereteted.

 

 

forrás: http://wmn.hu/2015/11/05/35-ajandek-amit-a-gyerekednek-adhatsz-ezeket-sosem-fogja-elfelejteni/

Címkék: gyermeknevelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr438059154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása