HTML

Lélek-játék

Tanácsadó pszichológus, szexológus és a Magyar Szexológiai Társaság tagja vagyok. Telefonszám: 30-688-8367 Szakterületeim: - funkcionális meddőség, párkapcsolati és szexuális problémák, hipnoterápia, magzati kapcsolatanalízis, életvezetési tanácsadás, gyászfeldolgozás, önismeret. http://www.elet-jatek.hu/

Friss topikok

Paul Watzlawick (1990) szerint a változásnak két különböző fajtája van: az egyik egy adott rendszeren belül zajlik, amely maga változatlan marad, a másik magát a rendszert változtatja meg. Az első fokú változás során a rendszer nem változik, csak a rendszer tagjainak a viszonya változik a rendszerhez. Ezzel szemben a másodfokú változás a változás változása, vagyis egy viselkedésmód átváltozása egy másik viselkedésmóddá.

Az emberek nehéz helyzetekben olyan lépéseket tesznek, amelyek nem idézik elő a kívánt változást, s ráadásul még azt a problémát is felfokozzák, amelyre a „megoldást” alkalmazták. A rendszer átmehet számos első fokú változáson, mivel azonban struktúrája változatlan marad, nincs másodfokú változás.

A másodfokú változás azon operál, ami az elsőfokú változás perspektívájából megoldásnak látszik, mert a másodfokú változás megvilágításában erről a megoldásról kiderül, hogy a megoldani kívánt probléma alappillére. Míg az elsőfokú változás látszólag mindig a józan észen alapul (például az „ugyanabból még többet” recepten), a másodfokú változás általában furcsának, váratlannak és a józan ésszel ellenkezőnek tűnik; a változás folyamatában van valami rejtélyes, paradox elem.

Az átalakítás azt jelenti, hogy megváltoztatjuk azt az érzelmi vagy konceptuális keretet, amelyben egy helyzetet felfog valaki, s egy másikba helyezzük, amelybe ugyanennek a konkrét szituációnak a tényei éppolyan jól vagy még jobban beleillenek, s ezáltal megváltozik az egésznek a jelentése. Az itt szerepet játszó mechanizmus nem világos közvetlenül, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy van változás, miközben maga a szituáció teljesen változatlan, sőt megváltoztathatatlan marad. Az átalakítás eredményeként a helyzethez rendelt jelentés változik meg, azaz az átalakítás hangsúlyváltást jelent.

A változás előidézésére a legjobban épp a változással szemben mutatott ellenállás használható fel. A problémamegoldásnak ez a formája több értelemben is hasonlít a dzsúdó technikájára és filozófiájára, ahol az ellenfél lökésére nem egy legalább ugyanolyan erejű ellenlökés a válasz, hanem a lökést elfogadják, ellazulva alkalmazkodnak hozzá, és vele együtt mozdulnak. (Vagyis ugyanabból kevesebbet.)

Címkék: változás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr996652921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása