HTML

Lélek-játék

Tanácsadó pszichológus, szexológus és a Magyar Szexológiai Társaság tagja vagyok. Telefonszám: 30-688-8367 Szakterületeim: - funkcionális meddőség, párkapcsolati és szexuális problémák, hipnoterápia, magzati kapcsolatanalízis, életvezetési tanácsadás, gyászfeldolgozás, önismeret. http://www.elet-jatek.hu/

Friss topikok

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a szexuális álmok gyakoriak mindkét nemnél, ugyanakkor a tartalmukban eléggé különböznek. Legtöbbször szexuális vágyaink kifejezői, de előfordulhat, hogy az erotikus tartalmú álomnak semmi köze a szexhez: ilyenkor emberi kapcsolatainkról árulkodnak.

A szexuális álmok nemcsak a laikusokat, de a kutatókat is régóta érdeklik, ezért meglepő, hogy eddig alig néhány tanulmány készült a szexuális álmok tartalmáról és gyakoriságáról. Ebből kettő több mint negyven éve készült: az egyik Alfred Kinsey amerikai szexológus1953-ban a szexuális viselkedésről publikált híres vizsgálata, a másik Calvin Springer Hall amerikai álomkutató pszichológus 1966-os álomelemző munkája.

Mindkettő azt találta, hogy míg a résztvevő nőknek alig kétharmada, addig gyakorlatilag az összes férfi beszámolt szexuális jellegű álomról. Az utóbbi néhány évben már többen is foglalkozni kezdtek ezzel a témával, és a korábbiakkal szöges ellentétben több kutatás is azt találta, hogy a nőknek ugyanolyan gyakran vannak szexuális álmaik, mint a férfiaknak. Az eltérő eredmények oka feltehetően az, hogy a nők mostanában könnyebben számolnak be ilyen jellegű álmaikról, de persze előfordulhat, hogy valóban gyakrabban foglalkoztatja őket a szex álmukban, mint évtizedekkel ezelőtt.

Az egyik ilyen vizsgálatot a Montreali Egyetem kutatója, Antoni Zadra végezte el 2007-ben. A kutatásban 173, átlagosan 30 éves személy vett részt, és kettő–négy héten keresztül minden nap lejegyezték aznapi álmukat. A kutatók ezeket az álmokat különböző szempontok szerint egyesével elemezték: erre a célra kidolgozott skálák mentén pontozták a szexuális aktivitást, a szereplőket, valamint az álomban megjelenő érzelmeket. A vizsgálat ideje alatt a férfiak 45 százalékának és a nők 41 százalékának volt legalább egy szexuális álma. Az összesen több mint 3500 lejegyzett álom nyolc százaléka volt szexuális jellegű; a leggyakoribb álomtartalom a nemi aktus volt, ezt követte gyakoriságban a szexuális ajánlat, a csókolózás, a fantáziálás, végül az önkielégítés.

Az álmok tartalmában fontos nemi különbségeket figyeltek meg a két nemnél. A nők szexuális álmaiban 20 százalékban szerepelt jelenlegi vagy valamelyik korábbi partnerük, esetleg olyasvalaki, akit valóban ismernek, például munkahelyi kolléga. A férfiak szexuális álmaiban a jelenlegi és a volt partnerek ritkábban, csak 14 százalékban szerepeltek. Álmaikban inkább kitalált, nem létező személyek jelentkeztek, ellentétben a nőkkel, akik viszont a férfiakhoz képest kétszer gyakrabban álmodtak szexről közéleti személyiségekkel, például filmszereplőkkel. A férfiak álmaiban továbbá kétszer gyakrabban szerepelt egynél több partner, mint a nők álmaiban. A férfiak szexuális álmai gyakrabban történtek nyilvános vagy ismeretlen helyen, és ők gyakrabban kezdeményezték is a szexet álmukban, mint a nők.

Az önkielégítés mind a férfiak, mind a nők álmaiban ugyanolyan gyakran, átlagosan hat százalékában volt jelen, de a nők esetében szinte kizárólag az idősebb korcsoportban, a 35 év körüli nőknél fordult elő, a 20 év körüli nők nem álmodtak önkielégítésről. További érdekes különbséget találtak a férfiak és nők között az álombeli szex átélésében. Bár mindkét nem álmai négy százalékában átélte az orgazmust, a nők álmainak további négy százalékában a másik szereplőnek is volt orgazmusa. A férfiak álmaiban ugyanakkor egyáltalán nem szerepelt mások orgazmusa.

A kutatók szerint nem meglepők a szexuális álmokban megfigyelt nemi különbségek, hiszen az álmaink csak valódi, ébren is tapasztalt szexuális tapasztalatainkat, szükségleteinket, vágyainkat, elképzeléseinket mutatják, amik nagyon is különbözőek nők és férfiak esetében. Mindez összhangban áll a leginkább elfogadott álommodellel, a témában eddig is több könyvet publikáló Michael Schredl német álomkutató nevéhez köthető kontinuitáshipotézissel. Eszerint a hétköznapi álmok tartalma az álmodó éber állapotait, tevékenységeit és gondjait tükrözik, vagyis az álom és az éber gondolatok tartalma között folytonosság van.

A 2009-ben ismertetett, a németországi Mannheimben található alváslaboratóriumban végzett kutatásuk során Michael Schredl és munkatársai arra voltak kíváncsiak, mitől függ, hogy milyen gyakran vannak szexuális álmaink. Pontosabban: valóban összefügg-e az ilyen álmok gyakorisága a kontinuitáshipotézisnek megfelelően az éber szexuális élettel. Hetven, átlagosan 22 éves egyetemistát kérdeztek álmaikról, valamint arról, mennyi időt töltöttek az utóbbi hónapban a következő tevékenységekkel: tanulás, időtöltés barátokkal, időtöltés a partnerrel, nemi aktus, önkielégítés, szexuális fantáziák.

A kutatók azt találták, hogy míg a diákok ébren töltött idejének összesen körülbelül öt százaléka volt erotikus tevékenység (szex, önkielégítés, fantáziálás), álmaikban jóval többször, 22 százalékban szerepelt szex. A szexuális álmok gyakorisága nem függött össze azonban az ébren nemi aktussal vagy önkielégítéssel töltött idővel, statisztikailag szignifikáns kapcsolatban állt azzal az idővel, ami alatt szexről fantáziált. Vagyis azoknak volt több szexuális álmuk, akik ébren is gyakrabban fantáziáltak szexről, ám az, hogy ki, mennyit időt töltött szexszel vagy maszturbálással ébren, nem függött össze szexuális álmai mennyiségével. A kutatók mindebből arra következtettek, hogy bár az álmaink általában az éber tapasztalatainkat tükrözik, a mindennapi tevékenységeink mellett kiemelkedően fontos szerepet játszanak álmainkban a szubjektív tapasztalataink, a fantáziák, a gondolatok is.

 

forrás: http://hvg.hu/brandchannel/extrapszichologia_20150805_Alvaslaborban

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr938597924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása